Eerste mensen komen uit Afrika

Bijna complete wereldbevolking stamt af van één groep Afrikanen’

Alleen de bevolking van Papoea Nieuw-Guinea stamt mogelijk af van een groep mensen die nog veel eerder uit Afrika vertrok. Dat melden genetici in drie verschillende studies die zijn verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

DNA

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door gezamenlijk het DNA te analyseren van 787 mensen uit 270 verschillende bevolkingsgroepen over de hele wereld. Ze vonden genetische overeenkomsten die suggereren dat al deze bevolkingen afstammen van dezelfde groep mensen die deelnamen aan één van de eerste migratiegolven uit Afrika.

“De belangrijkste conclusie is daarom dat bijna alle moderne mensen die vandaag de dag leven afstammen van één groepje voorouders”, verklaart hoofdonderzoeker David Reich van Harvard University op nieuwssite Science Now.

Migraties

Alleen de bevolking van Papoe-Nieuw-Guinea heeft een afwijkend DNA, zo blijkt uit het onderzoek. Mogelijk stammen de bewoners van dit gebied af van een groep mensen die al eerder uit Afrika migreerde, ongeveer 100.000 jaar geleden.

De eerste moderne mensen (Homo sapiens) evolueerden ongeveer 200.000 jaar geleden in Afrika. Het is goed mogelijk dat er meerdere malen groepen uit Afrika naar Europa of Azië zijn getrokken. Maar alleen van de twee migraties van 60.000 en 100.000 jaar geleden leven waarschijnlijk nog afstammelingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.