Geld gaat in de toekomst verdwijnen

Volgens de Europese Commissie is het geen fundamenteel burgerrecht om met contant geld te mogen betalen.

Zoals bekend, is contant geld een doorn in het oog van machthebbers omdat het een manier biedt om aan totale controle van de overheid te ontsnappen. Met contant geld kun je de hele dag activiteiten uitvoeren die niet geregistreerd worden in de controle databases van de overheid. Mits je zorgt dat je niet op allerlei (beveiligings)cameras wordt gefilmd.

Om daar een einde aan te maken komt de Europese Commissie nu met een voorstel dat het gebruik van contant geld binnen de Europese Unie drastisch wil beperken.

“Muntgeld en briefgeld zijn overbodig en verminderen de invloed van centrale banken. Daarom moeten de regering plannen steunen om contant geld af te schaffen.” Dat zei econoom Peter Bofinger afgelopen weekend in gesprek met de Duitse krant ‘Der Spiegel’. Hij pleit, net als andere vooraanstaande economen als Larry Summers en Kenneth Rogoff, voor een geleidelijke uitfasering van contant geld in de economie. Volgens Bofinger zijn munten en bankbiljetten niet meer van deze tijd, want met de hedendaagse technologie kan het betalingsverkeer ook in zijn geheel elektronisch plaatsvinden.

 

Na de bijeenkomst van de rijken der aarde onlangs in Davos werd natuurlijk al duidelijk welke kant het nu versneld opgaat, toen de vooraanstaande econoom, Chazaar en lid van het Comité van 300, Jospeh Stiglitz,  aankondigde dat alle contant geld afgeschaft dient te worden.

Enkele dagen na Davos komt de Europese Commissie met haar plannen.

Maar, om het spel mee te spelen willen we best even een aantal argumenten aanvoeren waarom de theorie dat contant geld criminaliteit stimuleert en belastingontduiking mogelijk maakt grote kletsverhalen zijn.

Om bovengenoemde zaken te bestrijden, wil men eerst de bankbiljetten met een hoge waarde uit de omloop halen, omdat hiermee al een groot deel van het probleem zou zijn opgelost.

De werkelijkheid:

Zwitserland heeft een bankbiljet van 1.000 Zwitserse Frank, waarde iets minder dan 1.000 Euro. Dit land kent één van de laagste misdaadcijfers ter wereld. Hetzelfde geldt voor Singapore wat een bankbiljet heeft van 1.000 Singapore Dollar, iets minder dan 700 Euro. In Japan is het hoogste bankbiljet 10.000 Yen, waarde ongeveer 80 Euro en Japan heeft een extreem laag misdaadcijfer. Ook de Verenigde Arabische Emiraten hebben een bankbiljet van 1.000 Dirham, waarde iets meer dan 250 Euro en een ongekend laag misdaadcijfer.

Daarentegen is het in landen met bankbiljetten met een hele lage waarde precies andersom. Daar rijzen de misdaadcijfers de pan uit en dan met name de georganiseerde misdaad. Dan praten we over landen die bankbiljetten hebben met een hoogste waarde van maximaal 25 Euro. Landen zoals Venezuela, Brazilië, Zuid Afrika en Nigeria.

Veilig

Het afschaffen van contant geld heeft volgens voorstanders verschillende voordelen. Zo wordt het voor criminelen minder interessant winkels en dergelijke te overvallen als er geen contant geld meer in kas is en wordt het betalingsverkeer in de ‘zwarte’ economie bemoeilijkt. Wanneer alle betalingen elektronisch plaatsvinden wordt het moeilijker inkomsten en vermogen verborgen te houden voor de belastingdienst. Een geleidelijke manier om contant geld uit te faseren is om eerst alle grote coupures te verbannen, zodat het onhandiger wordt om grote bedragen contant af te rekenen. De PvdA heeft dat twee jaar geleden al eens voorgesteld.

Financiële repressie

De afschaffing van contant geld helpt volgens deze economen centrale banken in het uitvoeren van monetair beleid. Wanneer spaarders niet meer in contant geld kunnen schuilen kunnen ze ook moeilijk vermogensbelasting en een eventuele negatieve rente ontlopen. Anders geformuleerd: Een negatieve rente op spaargeld heeft meer effect als je de alternatieven voor de spaarrekening onbereikbaar maakt. Sommige economen zijn van mening dat de negatieve reële rente bittere noodzaak is om de economie weer uit het slop te trekken.

We moeten ons niet gek laten maken door complottheorieen die de mens ophitsen om het recht in eigen hand te nemen!  “Go with the flow”! Mensen met een schoon geweten en zonder angst zullen van de veranderingen ook geen last hebben.

Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.